Единият от съпрузите ще може да продава общия семеен имот, стига другият да не оспори сделката до 6 месеца. Мълчанието за апартамента, колата и останалото семейно имущество ще се приема за съгласие.

Това решиха вчера депутатите, които приеха на първо четене поправки в Семейния кодекс. Според тях дори съпругът да даде право на строеж върху семеен имот на трето лице и половинката му не оспори това до половин година, но не по-късно от 3 г., решението му също ще се счита за общо.

Според соцдепутата Любен Корнезов подобно решение е сексистко и ощетяващо мъжете. Жените по-често злоупотребяват, продавайки общото семейно имущество, коментира народният избраник и настоя сделките да се правят само с изричното съгласие на двамата съпрузи, за да няма изиграни. Той възрази, че хората вече имат яхти или картини за милиони и те са на двамата съпрузи. Не може

без знанието на единия съпруг другият да  ги продава,

категоричен е червеният депутат.

Предложените от кабинета поправки предвиждат още съпрузите отново да има какво да делят при развод. Имуществото, натрупано през брака, дори когато е купувано със заплата или хонорари, пак ще се счита за общо.

Почти година след влизането в сила на новия Семеен кодекс се разбра, че той на практика изключва съществуването на общото имущество, придобито по време на брака. Според все още действащите текстове всичко, купено със заплатата на единия съпруг, при раздялата може да се окаже само негово. С новите текстове се уточнява, че извън личното всичко останало е

семейно имущество до доказване на противното.

Депутатите уточниха, че за „лични“ вече ще се признават само даренията или наследените имоти и вещи.

Ако получите един имот по наследство, продадете го, после с парите купите трети имот, той си остава ваше лично имущество, коментира пред „Монитор“ правосъдният зам.-министър Даниела Машева. Тя добави, че става дума за уточняващи редакционни промени в кодекса, поискани от практиката и академичната общност.

Според Искра Фидосова ръководената от нея правна парламентарна комисия може да прецизира още веднъж текстовете между двете четения на кодекса.

Идеята е да се въведе по-голяма защита на правото на собственост и на двамата съпрузи, увери депутатката от ГЕРБ.