Рекордно количество сребро - близо 237 килограма - продава НАП Пловдив в търг, който ще се проведе в края на септември. Основно става дума за необработени слитъци. Само те - 28 на брой формират 226 килограма от всичкото количество. Останалите 11 килограма сребро са под формата на бижута - гривни, обеци, медальони, пръстени.

Такова количество благородни изделия се предлагат за пръв път на търг от НАП Пловдив. То се обявява за продан в полза на държавата, тъй като е конфискувано от митничарите край Свиленград при няколко осуетени опита за контрабанда.

Освен среброто, в същия търг се предлагат и малко над 6 килограма златни накити. Между тях има брошки, пиърсинги, колиета и гривни.

Огледи на изделията кандидат-купувачите могат да направят следващата седмица от 17-ти до 19-ти септември, след предварителна уговорка с водещия продажбата. Ценови предложения ще се приемат до 21-ви септември, а ден по-рано следва да е внесен депозитът.

Над половин милион лева приход за бюджета се очакват от търга. НАП Пловдив напомня, че участие могат да вземат лица, притежаващи пълен лиценз за търговия и преработка на благородни метали.