Някои коли на старо вече ще се продават с гаранция минимум 3 месеца. Това стана ясно, след като транспортният министър Александър Цветков подписа меморандум с Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Гаранцията ще се предоставя на автомобили от 82-те фирми, които членуват в АВА. Тя ще покрива не само повреди в основните агрегати на возилата - двигател, скоростна кутия, спирачна система, но и ще удостоверява и техния произход. Срокът й ще е от 3 до 12 месеца, като търговецът решава каква да е продължителността за всеки един автомобил. Това няма да зависи от възрастта на колата, а от техническото й състояние.

Въвеждането на гаранцията няма да оскъпи автомобилите втора ръка, категоричен е транспортният министър.

Потребителите лесно ще се ориентират за автомобилите с гаранция по стикер с холограма, залепен на предното им стъкло. Купувачите ще получават и гаранционна карта, в която са описани автомобилът и срокът за покриване на повредите.

В автокъщите на АВА в 16 града в страната могат да се намерят над 10 000 автомобила, които са с гаранция.

Към меморандума могат да се присъединят и автотърговци, които не членуват в организацията, обясни изпълнителната директорка на АВА Цветелина Цанева.

По неофициални данни няколко хиляди фирми и физически лица се занимават с внос на автомобили, като по борсите в момента залежават между 200 000 и 300 000 употребявани возила.

Търговец, който откаже да уважи гаранцията, ще бъде глобен от АВА с 5000 лв., предвижда етичният кодекс на организацията. По Закона за защита на потребителите санкцията е 10 000 лв.

През следващата година ще се въведе видеонаблюдение на техническите прегледи на автомобилите и изпращане на данните в реално време към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА), съобщи Александър Цветков.

От началото на юли ИААА е отнела лиценза на 4 пункта за технически прегледи заради нарушения при проверки на автомобилите.