Facebook, най-популярната социална мрежа в света, очаква приходи от 2 милиарда долара за 2010 г., което е много над предишните прогнози, съобщи агенция Блумбърг.

Продажбите ще са повече от два пъти по-големи, отколкото през 2009 г., като данните се основават на вътрешна информация тъй като Facebook не публично дружество и не е задължено да обявява публично финансовите си резултати.

През 2009 г., Facebook приходите на социалната мрежа бяха между 700 и 800 милиона долара, а предишните очаквания за тази година, бяха за продажби от 1.5 милиарда долара.

В мрежата се свързват над 500 милиона потребители, което я прави атрактивна за компаниите с големи рекламни бюджети като JPMorgan, Adidas и Coca-Cola.

През октомври, Facebook надмина Yahoo по брой на потребителите и в момента се намира на трето място след Google и Microsoft.

Facebook е създадена през 2004 г., като ако прогнозата на Bloomberg се реализира компанията ще достигне продажби от 2 млрд. долара от Yahoo и почти толкова бързо, колкото Google.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Цукерберг беше определен за личност на 2010 г. от списание „Тайм“, като похвали ролята му в създаването на нова система за обмен на информация, която е "променила начина ни на живот".