Западната дъга на ринга около София и обходът на Габрово пропускат всички срокове по програма "Транспорт".

Пет важни проекта, изпълнявани по Оперативна програма "Транспорт", са фатално забавени. Това признава ресорният министър Ивайло Московски в отчет за изпълнението на програмата за 2007-2013 г. А заради провала със сроковете България ще изпусне значителна част от европейското финансиране и ще трябва да търси други източници.

Два от проектите са за изграждане на шосета - част от западната дъга на Околовръстния път на София и обходът на Габрово. Другите три са за модернизация на жп мрежата - отсечките Септември - Пловдив, Пловдив - Бургас и Първомай - Свиленград. Част от дейностите по тях ще изостанат след 2015 г.

Общо стойността на петте забавени проекта е над 2 млрд. лева, изчисли в. "Сега". Самият министър Московски обяви, че до края на годината трябва да усвоим 1 млрд. евро, защото иначе неизползваната част ще загубим. Реално това е половината от бюджета на цялата програма в размер на 2 млрд. евро.

Закъснението по големите транспортни проекти отдавна не е новина, но за пръв път ресорното министерство признава, че някои обекти няма да бъдат приключени до края на годината. А 31 декември е крайният срок за усвояването на средствата по тази и всички европейски програми от стария програмен период - 2007-2013 г.