България е направила феноменален прогрес в усвояването на средства от Европейския регионален фонд за времето от началото на 2007 до 1 октомври 2010.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. За последните 15 месеца страната ни се е качила от последно на 18 място по усвояемост сред всичките 27 държави – членки на ЕС. „България е играч в средата на терена, но искаме да водим”, коментира още строителният министър.

Плевнелиев присъства на подписването на договора за отпускане на безвъзмезна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” за строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път. 

Росен Плевнелиев обяви, че плановете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са до края на 2011 година да бъдат разплатени 1 млрд. лв. по ОП регионално развитие, да се договорят 2.5 млрд. Лв. и да се отвори цялата програма. Искаме през 2012 година ОП Регионално развитие да взема пари от други програми, коментира министърът.

Промените в регламента за структурните фондове, които Европейската комисия направи след началото на финансовата криза, позволяват да се прехвърлят до 10 процента от всяка оперативна програма за друга, обясни зам. регионалният министър Лиляна Павлова. Ако графикът за разплащане и договаряне на проекти по оперативна програма “Регионално развитие” се изпълни от финансовото министерство ще направят анализ на работата по други програми и евентуалното отклоняване на пари от тях.

До 15 декември ще бъдат подписани договори за 300 млн. лв. по ОП “Регионално развитие“. Така според министър Плевнелиев строителното министерство ще договори проекти по програмата за 55 процента от средствата, вместо обещаните в края на миналата година 50 процента.