Цените на производителите в България тръгнаха нагоре. През февруари те нарастват с 0.7%, а като се включат и външните пазари, увеличението е с 1.4%.

Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост, с 1.9%, в добивната промишленост, с 1.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 0.1%, сочат данните на НСИ.

До голяма степен производствената инфлация се дължи на покачването на цените на петрола и на поевтиняването на еврото, а не на засиленото търсене.

Независимо от причините обаче покачването на производствените цени е добър сигнал за икономиката. То ще даде тласък на инфлацията и на растежа. По-високите цени означават по-големи обороти, повече приходи и в перспектива увеличаване на инвестициите и работните места.

На годишна база все още е налице производствена дефлация. Цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2015 г. спада с 1.2% в сравнение със същия месец на 2014 година. А ако се включат и външните пазари, понижението е с 1.4%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на хранителни продукти, с 1.4%. Същевременно увеличение е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили, с 9.2%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, с 5.2%, и при производството на облекло, с 5.0%.