Прокуратурата има данни, които се отнасят до сделката за покупката на т.нар. бивши ВАЦ- ови вестници. Това потвърди главният прокурор Борис Велчев, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера в медиите излезе информация, че държавното обвинение провежда секретна проверка по два сигнала за пране на пари срещи Любомир Павлов и Огнян Донев.

Тази сутрин главният прокурор отказа да коментира съдържанието на сигналите, както и да потвърди дали в тях има информация за пране на пари. Главният прокурор призна, че "съвършено не е работа" на държавното обвинението да се занимава с взаимоотношение между акционери, които уточняват участието си. Все пак той допусна, че "сигурно има конкретни случаи, в които такава работа е възможна".

Борис Велчев припомни, че от последните години е практика "когато има някакъв много сериозен икономически, търговски спор между акционер всяка от страните да се опитва по някакъв начин да ангажира прокуратурата". "Ние за съжаление сме принудени да извършим не малко дейности, преди да кажем, че нямаме отношение към случая. Но това не важи за всички случаи, понякога имаме отношение – въпрос на факти", обясни той.

А иначе ръководителят на държавното обвинение не е разтревожен от факта, че в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ България е сред 6-те страни от ЕС, откъдето идват най-много сигнали за злоупотреби и измами с европейски средства. "Не виждам защо трябва да бъда разтревожен от това. Това означава, че контролните органи и административните системи работят и установяват нередности", каза Велчев.

Той дори посочи, че се гордее с това, че в България за миналата година има 175 влезли в сила осъдителни присъди за престъпления с еврофондове. Той призна, че действително в ОЛАФ се коментира, че у нас трудно се издават присъди за такива злоупотреби, но в друг контекст.

"Коментират се две присъди, които са довели до недоволството на ОЛАФ", каза Велчев и посочи, че и неговата позиция за тях съвпада до голяма степен с тази на еврослужбата. "Тук въпросът е съвсем друг. Когато имаме произнасяне на върховната инстанция и когато ВКС е казал за някой, че е невинен мисля, че е въпрос на елементарна демократична култура да не поставяме под съмнение тоя факт ", заяви българският главен прокурор. /БГНЕС/