Румен Симеонов на свобода срещу „подписка”. Бившият подуправител на БНБ Румен Симеонов е поредният, който се сдоби с обвинение по аферата с източената КТБ. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че финансистът е подведен под отговорност за престъпление по служба.

Симеонов е бил подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор” при БНБ от 2007 до 2013 г. Според държавното обвинение в последните три години от мандата си той не е изпълнил служебните си задължения включващи надзор на банките у нас и при нужда издаване на административни актове и заповеди, с които да контролира кредитните институции, пише „Монитор”.

„В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на „Корпоративна търговска банка” АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите. Въпреки че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки”, съобщиха от прокуратурата. Според обвинението действията на Симеонов са целели облага за акционерите в трезора.

„Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата”.

Новината за обвинението на Симеонов идва часове след като в интервю за bTV главният прокурор Сотир Цацаров анонсира, че ще има още привлечени под отговорност за аферата с КТБ.

„Очакват се през тази седмица още обвиняеми по казуса “КТБ”. Ще получите сведение кои са те”, категоричен бе Цацаров.

Към момента подведени под отговорност за фалирания трезор са бившият му мажоритарен собственик Цветан Василев, отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление „Кредитиране” Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

По повод законодателните промени, свързани с казуса „КТБ”, които се обсъждат в парламента, главният прокурор заяви, че не се нуждае от повече власт от тази, която в момента е разписана в закона. „Искам нормална процедура в наказателния процес”, категоричен е Цацаров.