Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярна информация за български банки.

Производствата са срещу Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия, български гражданин).

Задържаните са сред собствениците на инвестиционния посредник “Глобал маркетс“, който преустанови дейността си на 13 май тази година, показва справка в Търговския регистър.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326, а законът предвижда за това престъпление затвор до 2 години и глоба. На Джабаров и Димитров е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 3000 лв. Те са на свобода.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.