Двамата временни синдици влязоха в сградата на КТБ, придружени от финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов и заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

Росен Ангелчев и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

За случилото се в КТБ обвиняеми освен Цветан Василев са бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, изпълнителни директори, служители на КТБ. Разширяването на кръга на обвиняемите може да стане по линия на продължаващата проверка, знаел ли е управителят на БНБ Иван Искров за действията на бившия шеф на банковия надзор Гунев. Ако е знаел, Сарафов обяви, че прокуратурата е готова да повдигне обвинения.

Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата внимателно ще следи работата на синдиците. Ако те установят нарушения - разпиляване на имущество или прехвърляне на активи на подставени лица, няма да се поколебаем да повдигнем обвинения, допълни той.

Не е изключено, ако квесторите също са извършили нарушения, прокуратурата да повдигне още обвинения, поясни Сарафов. И допълни, че разследването не се води бавно, като даде за пример казусът Lehman Brothers.

Сарафов каза още, че днес са получили доклад на квесторите и сега той ще бъде анализиран. Очакваме ново произнасяне от съда в Белгард по искането за екстрадиране на Цветан Василев, разследването тук не спира, каза Сарафов.

Той допълни, че има назначени експертизи, разпитват се получатели на кредити, както и се проверява дали част от тях не са подставени лица от страна на ръководството на банката.

Не е изключено да започне дело срещу Цветан Василев дори задочно, поясни заместник-главният прокурор. Ако се повдигне ново задочно обвинение срещу него, това може да значи още едно искане за екстрадиране, допусна той.

Владислав Горанов припомни, че се е наложило приемане на извънредно законодателство, касаещо работата на временните синдици. Вчера на среща те получили уверение, че могат да разчитат на съдействие от държавата. Предполагаме, че в банката са извършени доста нарушения на законите, допълни той.

Няма да се пести от човешки ресурс, поясни Горанов и допусна възможността още следващата седмица да има назначен и трети синдик.

В същото време проучва и сделката с LIC33 и всички обстоятелства около нея. Имаме информация от службите, която не е време да се оповести публично, поясни финансовият министър.

Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков - адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.