От пролетта на следващата година заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на конференция на тема Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие".


"ЕС прие стратегия за развитие на екологични превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили", каза Трайков, цитиран от БТА.


Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност, развитието и навлизането на електромобили в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот, посочи министърът.


Държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до завода за производство на електромобили в Ловеч, тъй като това е проект за инвестиция "клас А", каза Трайков.


Междуведомствена работна група обсъжда възможните мерки за подкрепа на автомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите.

 

Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места и т.н.

 

Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети предстои да се реши в бъдеще, каза Трайков.


Министърът посочи, че вече има проект за изграждане на зареждаща инфраструктура за електромобили в София, Пловдив, Варна, който е възможно да бъде финансиран от фонд "Козлодуй".