Промени в индексите BG40, BGREIT и BGTR30 влизат в сила от 24 септември.

 

От тази датата нататък в изчисляването на широкият измерител ще се вземат предвид резултатите от търговията с ТБ Корпоративна търговска банка АД, Агро Финанс АДСИЦ, ЗД Евро инс АД, Биовет АД и Актив Пропъртис АДСИЦ.

 

Те ще заменят там ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД, Билборд АД, Петрол АД, Алкомет АД, Спарки Елтос АД.

 

В базата на имотният индекс влиза Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ, който ще заеме мястото на Ексклузив Пропърти АДСИЦ.

 

Равнопретегленият индекс вече ще обхваща и Агро Финанс АДСИЦ, Благоевград-БТ АД, Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ и Софарма трейдинг АД. Напускат Индустриален Капитал Холдинг АД, Албена Инвест Холдинг АД, Адванс Екуити Холдинг АД и Синергон Холдинг АД.

 

Предстои и очаквана промяна на SOFIX, която ще бъде извършена след като решението за прекратяване на дейността на Еларг Фонд за земеделска земя АДСИЦ бъде вписано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

 

Промените в индексите се извършват при редовни заседания на Съвета на директорите, на които се сверява дали компаниите в тях отговарят на условията за ликвидност, капитализация и оборот. Традиционно, инвеститорите структурират портфейли на базата на дружествата в индексите, за да могат по-лесно да проследяват движението на пазара. Така компаниите, които отпадат от индексите обикновено биват подлагани на разпродажби, а тези, които влизат в състава на индексите се считат за атрактивни за покупка.

 

В информацията за извършените промени в индексите от борсата днес предупреждават, че Съветът на директорите ще има заседание, на което да прецени дали е нужна промяна на високите критерии, заложени в методологията за определяне на това кои дружества могат да участват в индексите, и кои не.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!