Социалната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените в кодекса за социално осигуряване. Против гласуваха  депутатите от БСП, ДПС и РЗС.

Социалният министър Тотю Младенов призова народните представители да се съобразят с предложението на синдикатите за увеличаване на стажа за пенсия при категорийните работници, вместо да им се вдига възрастта. Синдикатите заявиха готовност за дебат по възможните промени между 1-во и 2-ро четене на законопроекта, а работодателите подкрепиха законопроекта и изразиха нагласа за обсъждане на увеличаване на осигурителните вноски.

Първата атака срещу законопроекта дойде от групата на БСП. Основните мотиви срещу промените в КСО бяха свързани с това, че те няма да стабилизират осигурителната система и ще повлияят негативно върху доверието на гражданите в пенсионната система. Според Мая Манолова не е логично да се увеличава стажът за пенсия, което ще донесе на бюджета около 206 милиона лева годишно, и в същото време да се губят 400 милиона на година заради намалената с 2 процента осигурителна вноска.

Депутатите от Атака гласуваха за, като обясниха, че на този етап това е единственият възможен вариант за промяна в пенсионната система.

Представители на КНСБ и КТ Подкрепа отново се обявиха против законопроекта, но предложиха на депутатите да инициират дебат с всички заинтересовани страни между 1-во и 2-ро четене в парламента, който да доведе до нужните корекции.

Според експерта Мика Зайкова огромният дефицит на НОИ се дължи на драстичното намаляване на осигурителните вноски през последните 10 години, на ниските заплати у нас и на загубеното доверие в системата.

Директорът на НОИ Христина Митрева защити реформата с данни, че до 2040-та година хората в трудоспособна възраст у нас ще намалеят с около 11 процента, а хората на възраст над 75 години ще се увеличат значително. Социалният министър Тотю Младенов се обърна към депутатите да подкрепят законопроекта, тъй като всяко забавяне ще съсипе пенсионната система.