Януари е бил по-добър от декември за производителите от промишлеността и за строителите, показват данните на Националния статистически институт.

Производството в промишлеността се е увеличило с 1.1% на месечна база през януари и със 7.9% на годишна база.

Осезаемо подобрение има при преработващата промишленост, която е напреднала с 2.9% на месечна база. Производството на основни метали е нараснало с 64.1%, а на изделия от каучик и пластмаси - с 21.2%. Фармацевтичните заводи са произвели с 14% повече изделия, а химическата индустрия е увеличила продукцията с 9.9%.

Намаление има при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, обръща внимание статистиката.

По отношение на строителството, през януари спрямо декември са отчетени 1.6% повече построени жилищни сгради и с 6.7% повече инфраструктурни обекти от гражданско и инженерно строителство. Въпреки това началото на тази година е по-слабо, в сравнение с януари 2012 година. По данни на Националния статистически институт на годишна база нивото на строителна продукция у нас се свива с 3.1%.

Негативни са обаче данните за търговията на дребно. През януари оборотите спадат с 0.5% спрямо предходния месец декември, когато традиционно заради празниците се наблюдава по-голямо увеличение на потребителските покупки. Януари е бил с 5.5% по-слаб и от същия месец на миналата година. Най-много хората са се въздържали от покупка на битова техника и мебели, показват още данните на Националния статистически институт.