92 828 жилища с просрочени ипотеки са иззели банките в САЩ през юли, сочат данни на консултантската компания RealtyTrac.

325 229 домакинства в Страната на неограничените възможности са получили съобщение за просрочена ипотека или отнемане на имота в полза на кредитора. В сравнение с юни, увеличението на изпратените от банките съобщения е от 4 на сто на месечна база. На годишна база, обаче, изпратените съобщения са намалели с почти 10 на сто.

Отнетите в полза на банките домове на американци почти са удвоили броя си в 19 щата и са го утроили в други седем, сочат още данните на RealtyTrac. Най-много просрочия по ипотечни заеми са отчетени в щатите Юта, Айдахо, Илиноис, Колорадо и други.

Според консултантската компания, обаче, новите просрочия значително са намалели в щатите, откъдето тръгна кризата в имотния сектор – Калифорния, Флорида, Невада и други.

Рик Шарга, вицепрезидент на RealtyTrac, смята, че лошите цифри за просрочията по ипотечни заеми се дължат на високата безработица в САЩ и на неравномерното икономическо възстановяване. Според него, докато не се подобри картината на пазара на труда, вероятно броят на просрочията, както и отнетите в полза на кредиторите жилища, ще продължи да расте.

По-късно днес ще излязат данните за подадените първоначални помощи при безработица в САЩ. Очакванията са новите безработни да намалеят с 465 000 души. Bloomberg