Икономиката на САЩ е толкова зле, че всъщност има добър шанс да не попадне в нова рецесия. Секторите на икономиката, които обикновено водят до рецесия сега са в толкова депресирано състояние, че е трудно да ги видим в още по-лошо положение. Това е мнение на Етан Харис, специалист по изследване на нововъзникващи пазари за Мерил Линч в Ню Йорк.

Продажбите на автомобили са спаднали с 40% спрямо нивата преди пет години. Жилищното строителство се е свило с 60% от върховите си стойности. Запасите като съотношение спрямо продажбите са рекордно ниски.

Рецесията не е изключена по тази причина – просто тя е по-малко вероятна, посочва Харис. Според него икономическият растеж през тази година ще е 0.1%, а догодина 1.8%. Шансът за повторна рецесия той изчислява на 25%.

На друго менние е Мартин Фелдщайн, професор в Харвардския университет. „Нещата могат да станат и по-лоши“. Според него рискът от рецесия е едно към три, като Федералният резерв вече е изчерпал арсенала си за противодействие. Добре известно е, че Нуриел Рубини също залага на мрачното бъдеще.

Но според друг професор, Рандал Кроснер, бивш гуверньор на ФЕД, икономическата история не потвърждава сценария за повторна рецесия. Другите държави, които са били поразявани от финансови кризи, например Испания през 1977 г. и Швеция през 1991 г., не са се сривали втори път, макар процесът на възстановяване да е траел дълго.

Двойна рецесия в САЩ е известна само от примера през 1980 г., когато кредитният контрол на президента Джими Картър дръпна икономиката назад, а в средата на 1980-те спадът се повтори.

Други изследователи посочват, че рецесия в САЩ причиняват или високите лихви за борба с инфлацията, или рязък скок в цената на петрола, или бързо съкращаване на запасите на компаниите. Нищо от изборените не представлява непосредствен риск сега.

Относно покупките, които могат да се отложат – жилища, автомобили и др., както и бизнес инвестиции в ново оборудване, нивото им през второто тримесечие е 16.8% от БВП. Това е съпоставимо с 16% непосредствено след Втората Война. Средно в следвоенната епоха нивото на тези покупки е било 20.6% от БВП. Според Етан Харис, дори те да намалеят още повече, рецесия няма да има. Просто стагнация. Bloomberg