Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви, че финансирането на губещи специалности в университетите ще бъде спряно за сметка на тези, които дават възможност за повече реализация. Игнатов каза още, че след ноември още 46 милиона европейски пари ще бъдат отделени в полза на студентски стипендии.

„Хубавата новина е, че имаме 40 млн., които идват между първо и второ четене. Половината от тях ще отидат за средното образование. Тези, които отиват за висшето образование ще отидат за повишаване стандарта за издръжка на студент. Т.е. от 1-ви януари ще имаме 10% по-висок стандарт за издръжка от този, които сега е заложен в бюджета", изтъкна образователният министър.

Игнатов обяви още, че тази седмица ще бъде представена рейтинговата система, която ще се превърне в инструмент на финансиране. По думите му това „ще даде възможност всичките професионални направления, отделните специалности, които заемат първите места в страната, приоритетно да бъдат финансирани. Ще направя всичко възможно да спрем финансирането на специалности, които са губещи", каза той.

Сергей Игнатов призна и това, че е възможно коледната ваканция да бъде по-дълга в някои университети. „От гледна точка на отоплението, ние можем да преведем парите, които даваме, направо на Топлофикация, но това не решава всички проблеми. Слабите им страни трябва да бъдат орязани и коригирани", обясни той.