Около 100 човека се събраха на протест пред БНБ с искане за незабавно политическо решение за премахване на франковата задлъжнялост.

От Сдружението за защита на кредитополучателите обявиха, че протестът е предизвикан заради недобросъвестни търговски практики на три банки в България, драстичното поскъпване на швейцарския франк, както и няколкократното необосновано увеличение на лихвените проценти, заради което хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата поради непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/ потребителски жилищни кредити.

Протестиращите възлагат надежди на решението на Комисията за защита на потребителите от миналата седмица, в което тя установява четири неравноправни клаузи в договорите за отпускане на ипотечни кредити в швейцарски франкове.

Според решението ѝ целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя, няма критерий и методика за определяне на размера на базовия лихвен процент.

Също така според Комисията за защита на потребителите размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк. Отправените препоръки към кредитните институции са да отстранят неравноправните практики в срок от 14 дни.

Ако дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.