Срив на акциите Истанбул. Основният индекс на турската фондова борса BIST 100 пада с над 7% в средата на сесията. Турската лира се срина, до 16-месечно дъно срещу щатския долар.

 

Реджеп Тайип Ердоган призова за спокойствие в понеделник, след срива на акциите и обвини за вълненията "екстремистки сили".

 

Протестиращите развяха знамена с лика на основателя на турската република, наричан бащата на нацията - Кемал Ататюрк.

 

На пазарите днес имаше разпродажби на турски държавен дълг, които вдигнаха рязко лихвите по книжата. Доходността на облигациите, деноминирани в лири с падеж след 2 години, се покачва с 41 базисни пункта, до 6.48%, което най-рязкото повишение на цената на обслужване на дълга от 2006 г. насам.

 

Кризата ескалира снощи, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политици от опозицията са възпламенили протестите, след като около 10 000 демонстранти се събраха на централния площад в Истанбул, искайки оставката на правителството.

 

Турската лира поевтинява с 0.82%, до 1.8909 долара. А основният индекс в Истанбул пада със 7.36%, до 79 665.25 пункта.

 

Площад Таксим продължава да е заобиколен от барикадите на протестиращите, след като правителството изтегли полицейските сили в събота. В Анкара, Бешикташ и Измир обаче срещу демонстрантите беше използван сълзотворен газ.