Една от малкото положителни страни на финансовата криза е, че хвърли светлина върху това как работи наистина паричната система, пише Modern Monetary Realism.

 

На теория банкова система работи чрез някакъв вид "заемни средства" и т. нар. паричен мултипликатор, при който кредитните институции набират депозити, които използват за отпускане на заеми срещу определена лихва и така увеличават паричната маса в икономиката. Има само един проблем с тези две идеи - те не са верни.

 

Стандартният модел на банкиране казва, че размерът на кредитите, които отпуска дадена банка е кратен на нейните резерви. Но това се оказа мит. Централните банки и в САЩ и в Европа значително увеличиха размера на резервите в банковата система, но това не доведе до засилване на кредитирането.

 

Резервните активи се определят от централната банка, която действа като монополен доставчик за банковата система. Банките няма как да се отърват от тях. Те само могат да ги прехвърлят помежду си под формата на междубанкови кредити. Единствената институция, която може да създава и унищожава резервни активи е централната банка, която наблюдава кредиторите, за да гарантира, че те имат достатъчни резерви, за да изпълняват регулаторните изисквания и да покриват плащанията си.

 

Нo банковото кредитиране не е ограничено от тази схема. На практика в много страни въобще няма изисквания за задължителните резерви на банките. Тоест, те не се нуждаят от резерви, за да дават заеми.

 

Вместо това банките първо дават заеми и след това набират резерви от междубанковия пазар или от централната банка.

 

Банките винаги могат да намерят резерви от централната банка, и за отпускането на заеми няма значение какъв е размерът на резервните им баланси. Вместо това те проверят кредитоспособността на кредитополучателя и собствената си капиталова позиция, за да гарантират, че ще реализират печалба от разликата между активите и пасивите си.

 

В този смисъл банките привличат депозити не защото няма как иначе да отпускат заеми, а защото искат да имат най-евтините възможни пасиви.

 

Така че още резерви няма как да доведат до повече заеми, независимо от състоянието на икономиката и финансовата система.