Всеки бизнесмен може да провери в реално време от смартфона или таблета си дали човекът, с когото разговаря и има намерение да сключи сделка, е реалният собственик или пълномощник на дадена фирма. Това става възможно с новото мобилното приложение за Търговския регистър.

Освен превенцията срещу измами с несъществуващи фирми приложението осигурява бърз и лесен достъп до важна информация от регистъра. Така бизнесът може да се управлява в реално време от всяка точка на света. 

"Бизнесът не стои в офиса - той пътува и се развива, а все повече хора го управляват през своя телефон или през таблета си", обясни Иво Радев, управител на фирмата, разработила мобилното приложение. То създава възможност за достъп до Търговския регистър, поддържан от Агенцията по вписвания през смартфон и таблет и се поддържа от системите Android, iOS и Windows Mobile. Името му е Commercial register и може да бъде свалено свободно от всеки потребител.

Според последните проучвания на родния пазар над 1,5 млн. потребители използват смартфони, а до края на 2014 г. броят им ще нарасне до 2 млн., посочи Радев. 

Основните езици на приложението към момента са български и английски, като те могат да бъдат допълвани. Оторизиран администратор на системата получава данни за всички посещения и основни параметри на клиентското устройство, през което се използва приложението.

В секция "Справки" всеки потребител може да направи справка по физическо и юридическо лице. При въвеждане на ЕГН на гражданин и код за сигурност от картинка се показва информация за всички фирми, в които лицето участва. Може да се види и детайлна информация за тези фирми.