Може да има замесени служители на регионалната дирекция на Националната ветеринарно-медицинска служба в Плевен, които са помагали на един от големите вносители на изрезки от колбаси с изтекъл срок на годност, иззети при полицeйската акция „Дупетата”. Това съобщи пред журналисти генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов. По думите му внасянето на изрезки от колбаси, предимно от Германия и Италия, е „модерен бизнес”. Практика е т.нар. „дупета” да се събират от различни складове в Европа и така не може да се проследи произходът на месото, което се внася у нас.

Пълна проверка ще бъде направена на регионалната служба в Плевен, защото има съмнение за съучастие в схемата с вкарване на „Дупета” с изтекъл срок на годност, обясни още д-р Йордан Войнов. „Ние ще направим и собствена проверка на нашите хора на места, говорим конкретно за Плевен. На регионалната служба ще бъде направена пълна ревизия да видим кой как си е вършил работата. Аз не казвам, може и от нашите колеги да има някой, който да е в играта. Работим по този случай и разследваме нещата, защото може да има и замесени наши хора. Искаме да въдворим ред и ще разпишем това като национално правило, че няма да позволяваме такива „дупета” да влизат на българския пазар”, категоричен беше д-р Войнов.

Той определи като криминално действие поставянето на етикети, които не отговарят на реалното състояние на стоката.

При операция „Дупетата” бяха проверени 11 склада на различни фирми. 194 тона месни продукти бяха иззети от помещенията с изтекъл срок на годност или с неизрядни документи. Всички материали по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.