С 23 процента е поевтиняла пшеницата към месец март на годишна база. Миналия месец тя се е търгувала по 360 лева за тон без ДДС спрямо 470 лева по същото време на 2011 година, съобщи  Антонина Белопитова,  директор в Софийската стокова борса.

Според последната прогноза на Световния съвет по зърно реколтата на пшеница в световен мащаб са очаква да бъде  694 млн. тона, което е с 42 - 43 милиона тона повече от миналата година. Очаква се добивите да са по-добри в Австралия, докато в Европа тя ще е с 2 - 3 милиона тона по-слаба  - 125 - 127 млн. тона. Реколтата на нашия континент ще е по-слаба заради липсата на подпочвена влага, отчитат специалистите. Замръзналите посеви пък ще са в границите на 5 млн. декара.

Експертите са изненадани от прогнозата за потреблението на хлебна пшеница - то ще 684 млн. тона, което с 3,5 млн. тона повече от предишната прогноза.

По-добрата реколта в глобален мащаб, както и намерението на Русия и на Украйна да изнесат по-големи количества свалиха цената на пшеницата. Наскоро Египет купи пшеница от САЩ на цена 260 - 263 долара за тон, съобщиха от Софийската стокова борса. 

Русия и Украйна намалиха износа на пшеница заради тежката зима и замръзналите терминали на пристанищата, но с подобряване на времето увеличават експорта на зърно.

На годишна база пшеницата в САЩ е поевтиняла с 18 процента до средно 249 долара за тон. Във Франция цената на зърното пада с 19 на сто до  286 долара за тон, а в Германия цената пада с 11 на сто до 302 долара за тон.

В Украйна производителите са заявили, че близо 45 - 50 процента от площите с пшеница са в незадоволително състояние, докато в Русия компрометираните площи са само 6 - 8 процента. В Русия и в Украйна се чака реколта от по 56 - 58 млн. тона.