Шофьорите на първите три електромобила, които ще циркулират из София  получиха ключовете за новите си автомобили. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обясни, че стремежът и политиката на Столична община са насочени към стимулиране и развитие на електротранспорта. Тя припомни възможността за безплатно паркиране на електромобили в районите със Синя зона.

„С факта, че от днес по улиците на София ще се движат първите електромобили, всъщност София доказва, че е европейска столица и че е част от една общност. В същото време е готов проектът за модернизация на градския транспорт, в който акцентите са развитие на тролейбусния и трамвайния транспорт – даваме предимство на този вид транспорт, който пази града и въздуха чисти.”

По думите на Бертран Козароло, един от първите собственици на електрически автомобил, страната ни се развива изключително прогресивно в усвояването на възобновяема и зелена енергия.

„Мисля, че това е една положителна стъпка напред както за България, така и за цялото човечество. Приемането и ползването на тези нови технологии, базирани на електричеството, са начин да продължим напред.

Ако погледнете на едно по-глобално ниво, ще видите, че петролните компании все повече и повече започват да инвестират в алтернативни енергийни източници. Те виждат, че това е бъдещето и се приспособяват към него.”