Руският премиер министър Владимир Путин е на мнение, че Турция би могла да замести Украйна като главен транспортен коридор за руския газ към Европа.

Путин е казал това в петък по време на среща с академични работници и експерти от Valdai International Discussion Club. През август руският премиер имаше среща в Анкара, където обсъди енергийни въпроси с колегата си Реджеп Таийп Ердоган.

Към момента 80% от руския газ за Европа се транспортира през Украйна. Заради трудности, в това число икономически и политически, Русия търси начини да диверсифицира енергийните трасета. Проектът Северен поток, с който се цели достигане на Северна Европа, както и линията на Южен поток са в процес на интензивна подготовка.

За срещата с Valdai International Discussion Club отбелязва и вестник Комерсант, който подчертава обстоятелството, че разговорите са проточили доста по-дълго от очакваното. По време на самото събитие Путин и Ердоган са провели телефонен разговор, който продължил близо 2 часа и половина. Today's Zaman