Семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски има данъчни задължения. Това са междинните резултати от пълната данъчна ревизия на Националната агенция по приходите (НАП), която беше разпоредена от прокуратурата след сигнал на "Протестна мрежа". Освен Пеевски данъчните проверяват също банкера Цветан Василев и евродепутата Николай Бареков, пише "Сега".

За откритите данъчни задължения съобщи в сряда главният прокурор Сотир Цацаров. "Според НАП в тези междинни данни има установени данъчни задължения", каза кратко той и отказа повече подробности с аргумента, че данните не са окончателни. "Докато не получим окончателен ревизионен акт от НАП, ние не можем да ги обявим", заяви Цацаров. От НАП отказаха да коментират.

Пеевски вече беше разпитан два пъти през последните две седмици. Според главния прокурор Бареков също е давал обяснения. Неразпитан засега остава Цветан Василев, който е във Виена. Той вероятно ще бъде призован чрез адвоката си, се разбра от думите на главния прокурор.

Сигналът срещу Пеевски, Василев и Бареков бе подаден от "Протестна мрежа" през февруари. В него се сочи организирана престъпна група по думите на авторите му. Те твърдят, че по-голямата част от сигнала засяга Пеевски. В отговор Василев подаде сигнал, твърдейки, че от организацията са го набедили, но прокуратурата отказа да го разследва.

 

За сметка на това възложи на отдел "Специализиран" на Върховната касационна прокуратура проверка на сигнала на "Протестна мрежа" и разпореди на НАП пълна данъчна ревизия на Пеевски, Бареков и Василев.

 

Проверката се проточи вече 4 месеца. През това време Пеевски и Василев си развалиха отношенията и поведоха открита война в медиите.