Google обяви, че ще промени изцяло оперативната си структура. Ще бъде създадена нова а холдингова компания под името Alphabet Inc. Тя ще обединява различните поделения, които сега работят под марката Google. Последната пък ще остане само като име на търсачката.

Другите направления, като разработване на безпилотни коли, смартфони, дронове - X Lab, биотехнологии - Calico и програмни приложения ще бъдат разпределени в отделни компании, за да се оптимизират инвестициите в тях.

Новата структура на компанията няма да е свързана с промени в управителния съвет, но вероятно ще бъдат наети още мениджъри.

Изпълнителен директор на Alphabet Inc. пак ще бъде Лари Пейдж, а другият съосновател Сергей Брин ще бъде неин президент.

Рут Порат запазва поста си на финансов директор. А изпълнителен директор на Google Inc. ще стане сегашният вицепрезидент Сундар Пичай.

Целта на преструктурирането е да се улесни привличането на инвестиции за новите проекти на Пейдж и Брин, които не са свързани с интернет търсачката. Alphabet Inc. ще има и собствено инвестиционно поделение за сливания и придобивания, под името Google Ventures.