България води последователна политика в предлагането на предсказуемост за бизнеса, заяви българският президент Георги Първанов при откриването на Словенско-българския бизнес форум в Любляна, който се провежда в рамките на официалното посещение на българската делегация в Словения по покана на президента Данило Тюрк. Георги Първанов посочи, че независимо от вътрешните спорове по политически въпроси, в България има предсказуемост за бъдещи инвестиции.

„България предлага такава предсказуемост, предлага чрез данъчните закони, които окуражават чуждите инвеститори повече от всяка друга европейска страна. Сега у нас се води спор дали тези закони да не бъдат закрепени със съответната конституционна норма, но дали това ще стане или не, стабилност в данъчното законодателство ще има и това е нещо, което се надявам да бъде оценено от нашите приятели, бизнесът в Словения“, каза държавният глава Първанов.

Словенският президент Данило Тюрк заяви, че Словения и България могат да си сътрудничат в много сфери, като енергетика, фармация, механизация на селското стопанство, зелени технологии, електронизирането на държавната администрация. Трябва да се ориентираме в района между Адриатическо, Балтийско и Черно море, тъй като това е район с изключителен потенциал, допълни Данило Тюрк, и посочи важната роля на малките предприятия в разширяването на икономическото сътрудничество между двете държави.