Правителството продължава да не се справя с икономическата криза. Това заяви президентът Георги Първанов в изказването си в началото на дискусията, чиято тема е икономическата политика на държавата. Той настоя за задължителна преоценка на антикризисната политика на кабинета. По думите на държавния глава всички са съгласни, че в държавата трябва да има политическа стабилност, но не „силова имитация" на политическа стабилност.

„Моето усещане, моята оценка, е, че правителството продължава да не се справя с икономическата криза. Затова мисля, че е важно, необходимо преосмисляне, цялостна преоценка на следваната досега антикризисна политика и набелязването на нова, която да постигне тези, нови качествени цели, за които говорим всички. И накрая, много важно условие за постигането на тези цели и конкретните цели, които са разписани в становището или позициите на различни политически сили и неправителствени организации, е политическата стабилност. Отново ще кажа: всички ние сме за това да има политическа стабилност, но не да има силова имитация на стабилност. Стабилността е преди всичко функция на доброто управление. Ако има добро управление, мисля, че никой няма да разсъждава дори върху темата за стабилността", коментира президентът.

Увеличава се дистанцията между България и другите европейски страни, каза още държавният глава. Първанов допълни, че е задължение на държавниците да имат поглед, по-далеч от днешните проблеми, от бюджета за догодина. Трябва да сложим край на мандатното мислене, заяви още президентът. Той упрекна управляващите, че са насрочили заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество точно по времето, когато ще се проведе и организираната от него дискусия. Ето какво още каза президентът:

За мен ключовият въпрос е така да формулираме приоритетите, че да се насочи правителствената, държавната политика към преструктуриране на икономиката и управлението, към такива инвестиции в инфраструктура, в бизнес среда, качеството на работните места, на трудовите ресурси. Става дума за адекватна на днешните реалности индустриална и експортна стратегия и политика, което ни изважда от положението на обслужващо звено и ни ориентира към завършени високотехнологични продукти, ако това не е постижимо, пак ще кажа, да прозвучи, да чуем аргументите.

Трето, за подхода при приемането на подобна стратегия. Тя наистина трябва да бъде много по дългосрочна от един мандат. Аз отново ще кажа, може би с по-дълъг хоризонт от 2020 година, ако успеем това да го направим, ако подходим сериозно. Тя трябва да бъде надпартийна. Затова се канят тук и експерти, но и политици от различни формации, за да може тук да стане този сблъсък. Добре, ако това не е теренът, ако този терен не се харесва от правителството, парламента или друга институция, моля, нека направят друг подобен дебат или различен, но във всеки случай дебат, който да води към постигането на реални, конкретни резултати", каза още Първанов.   

Според президента стратегията 2020 трябва да бъде приета от парламента със значителна подкрепа. Първанов допълни, че това ще помогне на страната ни да формулира новите си национални цели. "Много беше добре, когато имахме за национална цел членството в ЕС и НАТО. Много по-трудно е в тази ситуация да се постави измерима и достижима цел", допълни Първанов.