Бюджетът на Здравната каса да се отдели от държавния бюджет и тя да се превърне реално в автономен и самостоятелен обществен фонд. За това се обявява президентът Георги Първанов в статия, публикувана на сайта на гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане" на тема "Българското здравеопазване - между незавършените реформи и продължаващата криза. Какво да се промени?"

Според държавния глава проблемът на българското здравеопазване е в модела на финансира и в организацията и управлението на системата.

В статията президентът Георги Първанов се обявява за това част от ресурса за здравеопазване да се осигурява по линия на доброволните здравни фондове. Автори на статията са ректорът на Медицинския университет в Плевен професор Григор Горчев и професор Борислав Китов, който бе част от инициативния комитет, предложил създаването на гражданско сдружение "АБВ ".

Според тях финансирането на здравеопазването трябва да достигне до 8% от БВП чрез включване на допълнително доброволно частно здравно осигуряване. Авторите подчертават, че правителството на ГЕРБ е задълбочило рязко кризата в сектора, като е одържавило натрупания резерв, около 1,3 млрд. лв., от задължителни здравни вноски. Тяхната прогноза е, че последствията от това ще се проявят през периода 2011 - 2013 г., като се увеличи броят здравнонеосигурени граждани. Освен това ще се унищожи регионалното здравеопазване.

Според Горчев и Китов трябва да се създадат възможности за общинските болници, които нямат перспективи за развитие, да се преобразуват в медицински центрове за доболнична помощ с гарантиран брой лекари от основни специалности и ограничен брой легла за кратко пролежаване до изясняване на диагнозата.

Те се обявяват и за въвеждане на модела на диагностично-свързаните групи като метод на финансиране на болниците и запазване на клиничните пътеки като медицински алгоритми, гарантиращи качеството. Според тях трябва да се обмисли и предложението внесените здравни и пенсионни осигуровки да станат задължително условие при обслужване на гражданите от държавните и общински органи. По отношение на лекарствата авторите искат медицинските специалисти да бъдат задължени да предписват генерични наименования на рецептите - тоест по-евтините лекарства, което било масова практика в страните от Европейския съюз.

Целесъобразно би било въвеждането на икономически бонуси за пациентите при закупуване на по-евтин лекарствен продукт - например, освобождаване от потребителска такса, предлагат още Китов и Горчев.