За първи път от май насам производствените цени на вътрешния пазар се покачват. Това показват данните на НСИ.

През септември цените на производител на вътрешния пазар нарастват с 0.2% спрямо предходния месец.

Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост, с 0.8%, в преработващата промишленост, с 0.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 0.4%. Т.е. всички отрасли на производството отчитат инфлация.

Цените на производител на вътрешния пазар все още намаляват с 0.6% в сравнение със същия месец на 2013 година. Като понижението в добивната промишленост е с 2.4%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 1.5%, но в преработващата промишленост няма изменение на годишна база през септември.

Производствената инфлация е изключително важен индикатор за икономическата активност. Когато цените на производител на вътрешния пазар растат, това отразява засилване на търсенето по веригата на производство и е сигнал, че дефлационните процеси в българската икономика губят сила.

Общият индекс на цените на производител през септември 2014 г., в който се отчита и влиянието на външните пазари, нараства с 0.3% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост с 0.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 0.5%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление, с 1.6%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2014 г. спада с 0.2% в сравнение със същия месец на 2013 година.