Първата животозастрахователна компания в Румъния KD Life Asigurari е обявила фалит. Това съобщава електронното издание insurance.bg.

Според информацията, румънският застраховател влиза в доброволна ликвидация и преустановява дейността си заради големи финансови загуби. Припомня се, че през миналата година румънският регулатор на застрахователния пазар изиска от KD Life Asigurari SA да увеличи гаранционния си капитал, който е под границата на платежоспособност от 38.48 млн. леи (3.2 млн. евро).

През февруари миналата година компанията заяви, че причините за финансовите затруднения произтичат от инвестициите във взаимни фондове, които бяха пометени от срива на капиталовите пазари.

Ян Харок, изпълнителен директор на  KD Life Asigurari тогава заяви, че 80% от инвестициите на компанията са в банкови депозити, а останалите 20 процента в колективните инвестиционни схеми  KD Optimus и KD Maximus, управлявани от  KD Investments – компания от същата група.
Активите на балансирания KD Optimus се сринаха с 34% през 2008 година, а на рисковия KD Maximus – с 54.8% на фона на турбуленцията на капиталовия пазар.

През проведеното през октомври Общо събрание на акционерите на дружеството беше взето решение капиталът да бъде увеличен с 1 млн. евро, като средствата трябваше да бъдат внесени от акционерите.

Според данните на регулатора в момента 95.1202% от капитала на животозастрахователя се държат от словенската група KD Group, а останалия пакет от 4,8798% са собственост на словенското подразделение на финансовата група – животозастрахователя KD Zivljenje.

KD Life Insurance SA получи лиценз за работа в северната ни съседка през май 2006 година. Според последните достъпни данни за финансовите резултати на компанията от сайта на регулатора, в края на 2008 година премийният приход е бил в размер на 6.648 млн. евро, което й отрежда 0.36% пазарен дял.