Първите 45 млн. лв. от продажба на емисии парникови газове са постъпили по сметка на държавата в Българската народна банка. Това казва пред списание Икономика министърът на екологията Нона Караджова. Според правилата сега остава да се изясни в какви екологични проекти ще бъдат инвестирани тези средства.

 

България беше първата държава в Европа, която подготви и изпълни всички условия и изисквания за участие в ранните търгове по Европейската схема за търговия с емисии. Тази схема стартира от 2013 година и ще се изпълнява до 2020 година. Европейската комисия започна да организира търгове още преди началото на пусковия срок.

 

От единадесетте участници в европейската схема за търговия с емисии, които вече получи приходи от предварителните търгове, България е една от първите, чиито сметки бяха захранени със средства от продажбата. Организацията на сделките е била съвместна между Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Министерство на финансите и Министерство на околната среда и водите, става ясно още от интервюто.