Преодоляната днес граница от SOFIX 300 пункта е съвсем очаквано събитие за специлистите, които следят българския капиталов пазар. Те не изключват вариант, при който борсата да продължи да пропада до историческите си дъна, но очакват, че съпротивата на това да се случи, ще става все по-голяма.

Моментът е добър за преструктуриране на портфейли, смятат анализаторите, които обаче имат едно наум за подготвяната приватизация на държавните дялове в електроразпределителните предприятия. Ако правителството се вслушат в съветите им, то продажбата трябва да бъде отложена за по-добри времена.

Явор Узунов, БенчМарк Финанс

Може ли да се каже, че това бе една от психологическите граници за SOFIX и какви изводи можем да си направим от този резултат? Как се стигна до тук?

Нивото от 300 т. за SOFIX по-скоро бих определил като едно кръгло число, зад което не виждам сериозни нива на подкрепа. Цените на активите търгувани на БФБ е нормално да се движат в положителна корелация с външните пазари.

За съжаление, това на което ставаме свидетели през последните месеци, е несиметричност. Измерителите на капиталовия ни пазар копират движенията на световните борсови индекси в негативните търговски сесии и остават без промяна при проявен оптимизъм навън.

Към момента пазарът на капитал на БФБ се диктува от продавачите, а те са доста чувствителни на тема несигурност.

Колко още може да пропадне в оставащите дни до края на годината?

Не смятам че до края на годината ще има драматични промени в стойността на индексите.  Разбира се, винаги е възможен сценарий за масирани разпродажби, особено при ниските обеми на търговия, които сякаш станаха хронични за БФБ.

Двата основни сценария, които важат и за по дълъг времеви хоризонт, са продиктувани от външни фактори. При продължителна липса на действие и решение на проблемите в еврозоната, спокойно можем да видим нивата, определени преди време като дъно на текущата криза, а дори и пробив под тях.

По-вероятният сценарий, валиден за 2012 г., е спокойствие на големите пазари и плавно завръщане на апетита към риск на БФБ, което е възможно да премине през продължителна фаза на консолидация.

Смятате ли, че дори и при SOFIX под 300 пункта, пазарът все се още е скъп? Мислите ли, че има ниво, при което инвеститорите биха започнали да купуват по-уверено акции на БФБ?

Аз вярвам че зад всеки актив стои справедлива стойност. За съжаление, в динамични периоди, търсенето и предлагането се срещат при нива доста различни от справедливите. Не мога да определя дали нива под 300 т. за SOFIX са подходящи за алокация на ресурс в рисков актив, но смятам че при текущите нива е добър момент за преструктуриране на съществуващи портфейли.

Последните години дадоха възможност на инвеститорите да преценят как се справят компаниите емитенти в период на криза, а това е определящо при отсяването на стойностните активи.

Владимир Малчев, Бул Тренд Брокеридж

Границата 300 пункта психологическа ли е за SOFIX? Какви изводи си правят инвеститорите, виждайки водещия индекс на БФБ потънал под това равнище?

Границата от 300 пункта е психологическа, но засега не можем да говорим, че тя е пробита. Мисля, че индексът ще продължи да гравитира около тази стойност, преди да вземе решение за бъдещата си посока. Моето мнение е, че инвеститорите въобще не са в час в момента, камо ли да си правят някакви изводи от пробива или не на въпросните 300 пункта. Играчите на БФБ не могат да видят и най-изгодната сделка в момента, така че нямайте големи очаквания към тях.

Дали имаме тестване на някакво дъно или смятате, че борсата може да продължи да пропада, понеже това, което наблюдаваме, е тенденция?

Смятам, че няма никакъв проблем пропадането да продължи, но все пак трябва да кажа, че има някои сигнали за известна чисто пазарна подкрепа, примерно на емисиите на ЦКБ и Химимпорт, които бяха основни участници в негативното движение на пазара. В този смисъл пропадането дори и да продължи, пътят надолу ще става все по-труден и ограничен, докато евентуално движение нагоре ще има много по-голяма сила и бързина.

Смятате ли, че дори и при SOFIX под 300 пункта, пазарът на акции в България все още е скъп за инвеститорите?

Българският пазар на акции продължава да е уникален с това, че някои позиции продължават да са балони и да се търгуват скъпо, докато други са на цени от типа „Ликвидация” или „Финална разпродажба”. Като цяло акциите ни са по-скоро евтини, но тук трябва да кажем, че и много чужди пазари също станаха доста атрактивни напоследък в чисто ценово отношение.

Колко ниско може да падне SOFIX?

Не мога да гадая, защото да прогнозираш пазар с такава ликвидност и с такива участници си е чисто гадаене, но все пак атака на абсолютното дъно няма да е изненада.

Говори се, че с приватизацията на електроразпределителните дружества, може да очакваме съживяване на интереса на инвеститорите. Но как на практика  ще се случи това? Не е ли самата приватизация еднократна сделка, след която всичко остава да тече по старому?

Приватизацията на ЕРП-та е една добра новина за пазара, но според мен надеждите, че с нея ще се промени нещо, ще се окажат напразни. Така се случи, че краят на този дълъг процес – същинските сделки – ще се случат при крайно неблагоприятни условия. Външните и чисто локални фактори не са никак в полза на приватизацията сега. Лично аз бих забавил сделките, докато средата не се подобри.

Иначе самата приватизация няма само еднократен ефект, а напротив, ако се случи при по-добри обстоятелства, тя би имала мултиплициращ ефект поне в няколко направления. Сега, дори и сделките да са като цяло успешни за продавача, този мултиплициращ ефект едва ли ще го има.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!