До 1 май работим за правителството, после за себе си. В Деня на труда се очаква да спрем да бачкаме, за да си платим данъците през 2013 г., и да започнем да работим за себе си, изчисли Институтът за пазарна икономика.

Според данните датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. В Америка този ден се нарича Tax Freedom Day.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 4-5 години се дължи както на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит, така и на засилената роля на европейските средства, обясняват от ИПИ.

От 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми. Това е предвиденият дефицит в бюджет 2013.

Тези 5 дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.Тази символична дата се пресмята лесно – сравняват се консолидираните приходи, без помощите, в държавния бюджет с БВП на страната.

За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден. Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.За средната класа обаче денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото, защото те ще понесат тежестта и на  данък върху лихвите, тъй като огромната част от депозитите принадлежат именно на средната класа.

От друга страна за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.