Един от най-тежките проблеми между работник и работодател е неплащането на заплатите или тяхното забавяне, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия, бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

„Уредба има и тя гласи, че ако работник и работодател не постигнат договореност за разсрочено плащане, работникът може да се обърне към съда”, заяви Нейков, цитиран от Novanews.bg .

Всеки работник, чийто работодател забави плащането на заплатите, има право да прекрати договора, както и да го съди за пълната заплата плюс лихвите за целия период на забавяне на заплатата. 

„Проблемът е когато работодателят се изпари или прехвърли имуществото си. В момента, когато работникът спечели делото, се оказва, че работодателят няма с какво да плати”, обясни Нейков. 

Според него решението е в създаването на специализиран трудов съд. „Всички министри на труда се сблъскваха с министъра на финансите и губеха този двубой”, заяви Ненков. „Трудовият съд решава спорът много бързо – до месец”.

Така по думите му работодателите-тарикати няма да имат време да прехвърли имуществото си на други лица. 

„Ако работниците не си получават заплатите, се превръщат в кредитори на предприятието. Всеки кредитор има право да поиска обявяване на предприятието в несъстоятелност. Ако цялата процедура бъде извървяна, хората могат да си получат част от парите от така наречения фонд за обезщетение на работниците при фалит на работодателя”, обясни бившият социален министър. По думите му този фонд има натрупани над 180 милиона лева, а не се използва.

Процедурата обаче била сложна и сам човек не може да се справи, а трябва да използва услугите на адвокат.