Служителите на ГОРУБСО-Мадан заплашват със стачка заради забавяне на заплатите им от май насам. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на официалното отбелязване на празника на миньора. В момента текат преговори със собственика и ако те не се окажат успешни, ще започне процедура по подготовката на протестни действия. От своя страна социалният министър Тотю Младенов, който бе гост на празника, съобщи, че вече е наложена санкция на ГОРУБСО.

В ГОРУБСО-Мадан вече три заплати не са изплатени на над 700 души, работещи в мините, обобщи Пламен Димитров. Той допълни, че последното усилие, което е направено, е било на 1 август, когато е било договорено с негово участие, с председателя на синдикалната федерация в металургията и собственика Валентин Захариев поведението на собственика по отношение на ГОРУБСО-Мадан и ОЦК-Кърджали, тъй като и в комбината има известни проблеми със закъсняване на плащанията и ниски заплати.

До 5 август ГОРУБСО-Мадан е трябвало да плати всички възнаграждения, които са били забавени за май и юни и юлската заплата, която се дължи през август, е трябвало да бъде платена регулярно преди миньорския празник и започването на Рамазана. „В този регион хората имат религиозен празник, който е изключително важен за тях и най-малкото е неморално да постъпят така с тях. Ние ще подкрепим тяхната решимост и готовност за започване на протестни и стачни действия и ГОРУБСО-Мадан", каза Димитров.

От своя страна министърът на социалната политика Тотю Младенов призна, че от Главната инспекция по труда са му докладвали за неизплатени възнаграждения в ГОРУБСО-Мадан – 40 процента от майската заплата и не е платено за юни. На ръководството са съставени актове, има неизпълнени предписания, каза Мляденов и допълни, че ще говори с министъра на икономиката, за да се прецени какво да се прави, ако продължи компанията системно да не изплаща заплатите. Инспекцията по труда си е свършила работата, санкциониран е работодателят, категоричен е министърът, който изрази надежда от фирмата да предприемат спешни действия в следващите дни.

Средната работна заплата в минно-суровинната индустрия е около 1200 лева месечно. Въпреки това служителите на ОЦК-Кърджали получават по 400–500 лева заплати, допълни Пламен Димитров. При договарянето на новите осигурителни договори по браншове от синдиката ще настояват за увеличение на минималните възнаграждения в бранша.

Междувременно от КНСБ заявиха, че има нужда от изграждане на ТЕЦ „Марица Изток" 4.

По думите на Димитров става дума за ключов елемент от енергийната стратегия на България. Той припомни, че по настояване на синдикатите е било записано, че добивът на ел. енергия в България е приоритетно от местни въглища. Лигнитни въглища се добиват в мини Марица-изток и са най-евтините, добивани по този начин в цяла Европа, допълни президентът на КНСБ. „От тази гледна точка възможността за добив на въглища е доста сериозна – 30 млн. тона ще произведе най-вероятно Марица-изток през тази година, отново исторически връх за цялото съществуване на мините. В същото време вече се натовариха и започнаха да работят единият американски ТЕЦ и вторият американски ТЕЦ. ТЕЦ „Марица-изток 2", който е държавен, работи със сериозни мощности от отдавна", коментира Димитров. Според него има реална възможност за построяването на нова мощност, ТЕЦ с 500-600 мегавата мощност, която наистина да даде сериозни гаранции за енергийната сигурност на страната, и естествено да направи в максимална степен оптимално производството на въглища в мините, защото те тогава ще стигнат своя производствен капацитет и мощност и ще произвеждат най-рентабилните въгрища като цена и себестойност.

Пламен Димитров отказа да коментира в конкретика предложенията на Българската стопанска камара за промени в пенсионно-осигурителната система, но категорично се противопостави на промяна в категорийността на работниците в тежката индустрия. Социалният министър Тотю Младенов също отказа коментар, защото първо иска да види предложенията в Съвета за тристранно сътрудничество.