Работодателските организации отново поискаха въвеждане на електронното правителство у нас. Въпреки че то е обявено за приоритет на кабинета и заради него зам.-министърът на транспорта Първан Русинов бе освободен от поста миналата година, в момента у нас са достъпни едва 35 електронни услуги.

Единствената страна в Европа, в която не се знае колко фирми са в процедура по несъстоятелност, е България – така коментира Божидар Данев от Българската стопанска камара забавянето на електронното правителство.

Минаха две години, откакто за последен път дадох този пример, но той продължава да е факт – продължи Цветан Симеонов от Българската търговско промишлена палата – когато отидеш в Министерски съвет да депозираш обръщение, писмо или нещо друго, не ти дават незабавно входящ номер, а трябва да отидеш и на другия ден, за да си получиш номерчето. „Какво да говорим за електронно правителство, извинявайте“.

На среща на Асоциацията на работодателите в България, която обединява част от работодателските организации у нас, бяха обсъдени приоритетите за следващата година.

Взето бе решение на 16 януари да бъде направена радикална промяна в устава на организацията. По думите на Божидар Данев от Българската стопанска камара, голямата работодателска организация КРИБ е изключена от асоциацията заради „сепаративни разговори със синдикатите”.

Данев призна, че преди години са се водели преговори за обединяване на двете организации, но те са прекратени заради подписване на политическо споразумение между КРИБ и политическа партия.

Чуйте какво казаха по въпроса Божидар Данев и Цветан Симеонов. БТПП според последните промени в законодателството няма да има право на участие в тристранния съвет.