Тази седмица, трима изследователи съобщиха, че червен тон, уловен край бреговете на Южна Калифорния е поразен от радиация от Фукушима - японската атомната електроцентрала, която аварира през март 2011 г. Рибите са били уловени край Сан Диего, през август 2011 г, като са мигрирали на разстояние от близо 10 000 километра от местата си на раждане в Япония, пише Forbes.

 

Звучи нелогично, но радиацията в рибата може да се окаже благословия за вида. Червеният тон в Атлантическия океан и северната и южната част на Тихия океан е сред най-застрашените рибни видове на планетата.

 

Апетитът на потребителите към червения тон е огромен и рибата е фокус на силни бизнес интереси. Така американското правителство наскоро, скандално отказа видът да бъде включен в списъка на застрашените.

 

Популацията на червения атлантически тон се е стопила с около 80% от 1970 г. насам, главно заради прекомерния улов. В Тихия океан положението е подобно. Това е един от най-ценените видове риба от потребителите на суши в света, като Япония се противопоставя остро на всеки опит уловът на червен тон да бъде спрян.

 

Според изследователите от Станфордския университет, нивата на радиация открити в рибата тон не би трябвало да бъдат проблем за хората. Месото на тона има естествено ниво на радиация, което е повишено леко от аварията във Фукушима, където в Тихия океан бяха изпуснати хиляди тонове радиоактивна вода, използвана за охлаждане на прегрелите реактори.

 

Но пък хората са загрижени за радиоактивността и това може да се отрази негативно на търсенето на червен тон на рибните пазари.

 

Подобно нещо се е случвало и преди в света на рибите. Раираните костури и леферът по крайбрежието на Ню Йорк и Ню Джърси бяха сметнати за негодни за консумация от деца и жени в детеродна възраст, след замърсяване с полихлорирани бифенили, изпуснати от фабрика на General Electric в река Хъдсън.