Радиацията, изтекла от АЕЦ Фукушима I е заразила морската вода край Японските острови и специалистите не съветват населението да яде риба и други морски храни. Това е още по-строга мярка за страна, която е прочута с консумацията си на риба, включително сурова.

Пет радиоактивни материала, освободени от повредените реактори, са установени в морето по информация на компанията оператор TEPCO. Концентрацията на Йод – 131, който увеличава риска от рак на щитовидната жлеза, е 127 пъти по-висока от нормалното.

Япония е вторият най-голям консуматор на риба в света: 9 млн. тона риба годишно спрямо 13.6 млн. тона за Китай и 4.7 млн. тона за САЩ. Правителството в Токио се опитва да успокои населението, като прави постоянни проверки на радиоактивността на рибата – но наличната лабораторна техника не е достатъчна, според някои наблюдатели.

Официално равнища на радиация, опасни за човешкото здраве, не са установени – но мониторингът е засилен; край бреговете на Япония е изпратен изследователски кораб, натоварен постоянно да мери радиацията.

Опасения за нарастване на концентрацията на радиоактивни елементи има и за млечните продукти и за някои пресни зеленчуци. Експертите от Световната здравна организация обясняват, че радиацията в храните има по-голяма трайност от радиацията във въздуха. Освен това, дори малките нива на радиация в храните са по-опасни, тъй като се поглъщат директно.

След като бяха повредени радиоактивните горивни цилиндри от уран и плутоний в реакторите на засегнатата АЕЦ, измерените в морето нива на цезий – 134 са 25 пъти по-високи от нормалните, а на цезий – 137 надвишават нормалните 17 пъти. В морските води е установен и кобалт.

Наличието на радиоактивните изотопи в морето не е е странно, тъй като реакторите бяха охлаждани и с морска вода – коментира експерт. Единственият риск от това ще дойде, ако хората ядат морска храна – и властите трябва да положат много голямо внимание това да не се случи.

Ако правителството не разясни какво точно е замърсено и само не спре някои доставки, има риск от хранителна паника – коментира говорителят на влиятелния аграрен профсъюз на Япония, в който са обединени над 4.8 млн. фермери.

Агенцията за ядрена безопасност на Япония вече ограничи доставките на спанак и мляко от зоната в близост до засегнатата централа, тъй като равнището на радиация в тях беше по-високо от нормалното. След като правителството въведе забраната, фермерите във Фукушима изливат млякото си на земята. В неделя равнище на йод, надвишаващо 27 пъти нормалните количества, е измерено в спанака на разстояние 100 км. от авариралите реактори.

Правителството междувременно съобщи, че компанията оператор TEPCO ще трябва да плати на фермерите за пропуснатите ползи заради въведената забрана. Забраната за продажби на спанак и сходният японски зеленчук какина важи за Фукушима и още три други съседни префектури.

Японски правителствен служител е информирал още, че водните проби от питейната вода на селото Иидате, на границата на 20 – километровия радиус около АЕЦ, показват три пъти по-висока радиация от допустимите в закона. Жителите са посъветвани да не пият вода, макар че според властите и да пият, опасност няма. В засегнатите региони са изпратени 10 автомобила с монтирани радиационни монитори, които тестват радиацията в почвата и праха.

В момента в хранителните магазини в Токио купувачите разпитват откъде идват храните. Търговците сами свалят от рафтовете продукция от засегнатите райони. Като цяло снабдяването с храни в Токио се нормализира – има достатъчно ориз, хляб, мляко.

Експерти обясняват, че храни с тези нива на радиация не са опасни за човешкото здраве, а да се обявява всеобщо заразяване на рибата в Японско море е твърде рано.Така твърди също и радиологът Фред Метлър, който проучваше ефекта от катастрофата в Чернобил върху водите на Черно море.

Проблемът е, че доверието към специалистите в Япония е спаднало много силно, тъй като същите обяснения – че нищо лошо не е възможно да се случи – са давани и за кризата на самата АЕЦ.

Сега правителството повтаря: дори да ядете няколко пъти зеленчуци с по-висока радиация, това няма да окаже вредно въздействие върху вашето здраве. Но в събота рибният пазар в Мияги отчете 30% по-малък оборот от обичайното.

Междувременно японски радиоактивен боб вече беше установен в Тайван. Още на 16 март азиатските вносители на японски рибни продукти въведоха  радиационни проверки. Продажбите в суши ресторантите в Индия са спаднали с 25 - 40%.


*** Изотопът йод – 131 има период на полуразпад само 8 дни, но е лек и бързо се пренася от вятъра и облаците. Чрез дъжда и подземните води той бързо попада в хранителния кръговрат. Опасността от повишената му концентрация е свързана с рака на щитовидната жлеза. Добрата новина е, че заради краткия живот на изотопа, само след няколко седмици забраната върху хранителните вещества може да бъде вдигната. По различен начин обаче стои радиоактивното замърсяване с изотопа цезий – 137. Периодът му на полуразпад е 30 години. Той се натрупва в мускулната маса и има пагубни за здравето последици.

 

Bloomberg, Financial Times, Reuters, Frankfurter Allgemeine Zeitung, USA Today, Google