Надежди за икономическо възстановяване през втората половина на 2013 г. изразяват анализаторите на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч коментира, че икономическата активност в Европа и САЩ остава слаба, а възстановяването трябва да бъде потвърдено от солидни факти като нови поръчки.

Брециншек изразява увереност, че още преди първото полугодие, нетният износ би трябвало да даде първите знаци за икономически растеж и значително да стимулира инвестициите.

Стабилният трудов пазар и доброто развитие по отношение на доходите за работещите в страни като Германия дават допълнителен аргумент за очакван възход при индивидуалното потребление.

Спадът на инфлацията през 2013 г. ще помогне за увеличението на реалните доходи. Ефектът от доходите обаче се очаква да започне да оказва влияние от 2014 г. На пръв поглед прогнозата за Брутния вътрешен продукт (БВП) на Еврозоната за тази година не изглежда.

Очакванията са за спад от 0.1% поради по-предпазливите очаквания за първото полугодие. Общата тенденция за следващите 12-18 месеца е възходяща. Разликите в икономическата активност вътре в Еврозона се очаква да продължат сравнително дълго.

Бюджетните ограничения в САЩ, които започнаха да се осъществяват през март, съответстват на очакванията на Райфайзен Рисърч за ръст на най-голямата икономика от 1.5% през 2013 г.

Очакванията са БВП за региона на ЦИЕ през 2013 г. да се повиши с 2%. Заради изключително ниската доходност в Еврозоната, интересът към държавните ценни книжа (ДЦК) на страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) нарасна значително, се казва още в анализа на икономистите на РИБ.