Русия и Украйна ще спечелят от позициите си на износители на енергия и храни. Техните външни позиции са по-стабилни от тези на повечето страни от Югоизточна Европа, се посочва в анализ на Райфайзен Рисърч.

В него се казва още, че в страните, в които разходите за храна и енергия са с голям дял в потребителските кошници, трябва да се предприемат политически действия, иначе рисковете за съответната страна ще се покачат, а това ще отблъсне инвеститорското доверие.

В анализ за устойчивостта от гледна точка на валутните динамици, специалистите на Райфайзен посочват, че Полската злота и чешката крона би трябвало да останат по-силни в следващите 3 до 6 месеца.

При прогнозираните валутни курсове и лихвени проценти предпочитанията на инвеститорите ще се насочват към позиции в облигации, деноминирани в местни валути, при които цикълът на повишение на лихвените нива ще приключи скоро.

По-скептични сме относно деноминираните в чужда валута правителствени и корпоративни облигации в ЦИЕ. Тези пазари са прекалено ограничени ценово, докато нашата прогноза за основните нива – особено в еврозоната, е предизвикателство за период от 3 до 6 месеца, се посочва още в анализа.

По отношение на капиталовите пазари, от Райфайзен са на мнение, че по-положителното развитие на световната икономика и изобилието на ликвидност трябва да осигурят добри условия за покачване на акциите на фондовите пазари на ЦИЕ от още 6 до 11%. Още повече, че капиталовите пазари в Централна и Източна Европа са подкрепени и от привлекателните оценки и перспективите за растеж на местните компании.

През 2011 г. се очаква финансовите акции да се възползват от намаление на разходите за риск и от възстановяване на корпоративното финансиране.

Печалбите на акциите на компаниите от сектора на недвижимите имоти показа ясна тенденция на растеж през последните няколко тримесечия.

Секторът петрол и газ се характеризира с растящи цени на петрола, ниски маржове на печалба, с които работят рафинериите и нарастващо значение на природния газ. В дългосрочен план ще има отражение върху световната цена на газа, тъй като Европа все повече разчита на централи, захранвани с газ, смятат от Райфайзен.

От тази гледна точка руската Газпром, един от най-важните играчи в този сектор, е позиционирана отлично. Очакваното подписване на договор за доставка на газ в Китай от страна на Газпром и новата формула за ценообразуване на европейския експорт също говори в полза на тази акция.

Изплащането на дивиденти е на фокус в сектора на телекомуникациите през второто тримесечие, отразявайки факта, че средната доходност на акциите на телекомите в Централна и Източна Европа възлиза на повече от 8%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!