Третият по големина кредитор в Източна Европа, австрийската Raiffeisen Bank International AG обмисля да напусне един или повече от пазарите, на които оперира.

За сега няма яснота, кой пазар визират от банката. Едно е сигурно, това няма да е Унгария. Изпълнителният директор на банката Хебрет Степич, който по-рано днес коментира, че е много възможно в бъдеще тя да се изтегли от една или повече страни, категорично отхвърли спекулациите, че сред тях е Унгария, цитиран от WSJ.

Тези спекулации бяха породени от финансовия резултат на банковия холдинг за третото тримесечие, публикуван днес.

Базираната във Виена банка обяви, че очаква профитабилност от 15%, спрямо предходни прогнози за 15-20%, след като "ревизира" стратегическата позиция на унгарското си поделение.

Нетната печалба на институцията пада с 58% през третото тримесечие, до 130 млн. евро, но е по-висока от очакванията на пазара.

Спадът се дължи до голяма степен на загуби, реализирани в Унгария. Другата водеща австрийска банка – Erste Bank, която има 17 милиона клиенти в Централна и Източна Европа, вероятно ще приключи годината със загуба от 700-800 милиона евро.