Значителното забавяне на икономическия растеж до 0.3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо отчетените 0.9% през първото деветмесечие, докладва в месечния си обзор на последните налични макроикономически данни Райфайзенбанк (България) ЕАД.

 

Като основна причина за това забавяне е посочено влошаването на външната среда, съответно реализираният спад на износа с 1.7% спрямо същия период на 2011г. Все пак е отчетено, че инвестициите продължават да се развиват добре, като за четвъртото тримесечие растежът им на годишна база е 5.6%, а за цялата година достига 9.6%.

 

За разлика от външния сектор, през четвърто тримесечие на 2012 г. вътрешното търсене е с положителен принос за икономическия растеж в страната. Това изцяло се дължи на динамиката на инвестициите, които отбелязаха реален растеж от 5.6% спрямо същия период на предходната година, допринасяйки с 1.4 пр. п. за нарастването на БВП.

 

 

Инвестициите започнаха да се възстановяват от рецесията в страната през 2012 г. и бяха основен двигател на икономическия растеж през цялата година. Това е в резултат на динамично нарастване на запасите и слабо изменение в обема на инвестициите в основен капитал. Сред факторите с благоприятно въздействие върху инвестиционната дейност в страната следва да се отбележат притокът на финансови потоци към страната и ускорението в корпоративното кредитиране.

 

За разлика от първите девет месеца на 2012 г., когато потреблението реализира положителен растеж (2.6% на годишна база), през последното тримесечие на годината динамиката на показателя замръзна. Крайното потребление остана в почти същия обем както и година по рано (0.1% спад), в резултат на слаб растеж на това на домакинствата и спад на публичното потребление.

 

С принос за забавяне на растежа на потреблението на домакинствата в края на годината бе незначителното покачване на компенсацията на наетите лица (0.5% номинален растеж на годишна база), като отчитайки инфлацията за периода, следва че е налице влошаване на покупателната способност на дохода на наетите лица. Същевременно, кредитната дейност към домакинствата остана слаба, спадайки средно с 1.5% спрямо последните три месеца на 2011 г.

 

Основно в резултат на развитието на износа, през четвърто тримесечие обемът на вноса на стоки и услуги се сви: с 0.5% на годишна база, поради ограниченото търсене на суровини и материали за експортните отрасли.

 

Слабото представяне на икономиката в края на 2012 г. съответства и на отчетения дефицит по текущата сметка на платежния баланс, който е по-малък от очаквания – 371.4 млн. евро (0.7% от БВП).

 

По отношение на инфлацията, анализаторите на Райфайзенбанк регистрират развитие, изцяло съответстващо на очакванията – месечният темп на показателя през януари е 0.4% спрямо декември, като храните са основният определящ фактор за постигнатата стойност.

 

Пазарът на труда показва негативна динамика – безработицата достига 12.4% в края на 2012 г., а средно за цялата година стойността є е 12.3%.

 

Според Райфайзен Рисърч, продължаващото нарастване на безработицата не е окуражаващ факт относно качеството на икономическото възстановяване в страната. В по-дългосрочен план, липсата на адекватни политики за понижаване на безработицата и увеличаване на заетостта биха се отразили силно негативно върху перспективите за развитие на българската икономика, тъй като продължително безработните лица постепенно изгубват не само мотивация да търсят работа, но и техните умения остаряват и стават трудно приложими.

 

Налице в и високата стойност на бюджетния дефицит през януари 2013 г. – 536.5 млн. лв. (0.7% от БВП), което като цяло съответства на прогнозата на банката за по-висока стойност на показателя за цялата година (2.0%) спрямо заложената в Закона за държавния бюджет.

 

Фискалният резерв спада през същия месец до 4.1 млрд. лв., като намалението се дължи на изплащането на лихвите и главницата по еврооблигациите, чийто падеж настъпи на 15 януари 2013г.

 

Анализът отбелязва, че през януари, в унисон с очакванията продължават да нарастват и лошите и преструктурирани кредити в банковата система, като сумата им достига 9.7 млрд. лв. (или 22.6% от всички заеми).

 

През януари 2013 г. скоростта на нарастване на паричното предлагане, измерено чрез агрегата М3, допълнително се забави до 7.1% на годишна база (след отчетеното забавяне до 8.5% през декември 2012 г.). С оглед на наблюдаваните развития през същия месец на предходните години, такова развитие не може да бъде причислено към нормалните за сезона, а високата база от януари 2012 г. не дава пълно обяснение на явлението.

 

Данните за БВП за четвъртото тримесечие на 2012 г. са разочароващи, тъй като очакванията ни бяха през четвъртото тримесечие да има по-висок темп на икономически растеж спрямо предходните три”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „По-неблагоприятно от прогнозираното е и състоянието на икономиките в еврозоната, което ще се отрази негативно и на резултатите на България през първото полугодие на текущата година.

 

Несигурността около предстоящите парламентарни избори също вероятно ще накара инвеститорите да изчакат с плановете си, както и домакинствата да бъдат по-предпазливи в потреблението. При тези допускания се налага да преразгледаме и намалим очакванията си за икономическия растеж през 2013 г. от сегашните 1.5% до 0.5-1.0%.”, допълни Ганев.