Икономиката изглежда ускорява оборотите. Ръст има в строителството, търговията промишлеността, показват последните данни на НСИ.

През февруари строителната продукция се увеличава с 0.3% спрямо януари, въпреки че има спад с 1.8% на годишна база.

Оборотите в търговията на дребно растат. През февруари те нарастват с 0.5% спрямо предходния месец и с 4.2% спрямо същия месец на миналата година.

Промишленото производство регистрира спад с 0.6% след изненадващо силно повишение през януари, но на годишна база има ръст в сектора с 2.3%.

Данните сочат, че строителния сектор е движен основно от инфраструктурите проекти. С амбициозната програма на правителството за нови магистрали с дължина 148 км. до края на годината, този двигател на строителната дейност ще засилва своето действие, а през по-топлите месеци може да се очаква и подем на сградното строителство.

В търговията на дребно ръстът на оборотите продължава вече повече от година. На фона на дефлация на потребителските цени, това показва, че потреблението се засилва. А с оглед на рекордните нива на депозитите в банковата система и исторически ниските лихвени нива по кредитите, перспективите пред ключовия за икономиката сектор остават добри.

Спадът в промишлеността през февруари се дължи на административни фактори, а не на пазарните процеси. Понижение с 5.0% има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в същото време в добивната промишленост е налице ръст с 1.5%, а в преработващата, с 0.4%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, с 13.0% и производството на мебели, с 5.3%.

Като цяло данните сочат засилване не само на промишления сектор като цяло, но и положителна промяна в неговата структура, с ръст при производството на продукти с по-дълги производствени вериги и по-висока добавена стойност.