Рано или късно Европа ще ни „удари” заради плоския данък за фирмите. Това прогнозира пред Дарик изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев. По думите му изключително важно е когато се говори за данъчна реформа, да се направи разлика между промените в данъчните ставки за юридически и за физически лица. Георгиев прогнозира, че въвеждането на необлагаем минимум и по-висока ставка за доходите над 4500 лева е мярка, която ще се приеме противоречиво. Приоритет номер едно за новото правителство трябва да е създаването на условия за гъвкава заетост, което да подпомогне борбата с безработицата в краткосрочен план.

За сериозни противоречия в предизборните платформи на партиите предупреди Ясен Георгиев и прогнозира, че изпълнението на едно от обещанията ще трябва да е за сметка на друго. Например, всички партии поставят фокус върху малкия и среден бизнес, в същото време има предложения за увеличаване на минималната работна заплата.

При БСП предложението е за ръст от 450 лева и то до края на мандата, но съпроводен с откриването на 250 000 работни места. „До голяма степен двете обещания си противоречат, тъй като съвсем естествено, ако една компания трябва в един момент да увеличи разходите за възнаграждения в резултат на административното увеличение на минималната заплата и осигурителните прагове, тя едва ли ще бъде в състояние да открие нови работни места. По-скоро обратното“, каза той.

 

„Атака” дори настоява за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсии от 500 лева. „Парите в бюджета трябва да дойдат отнякъде, а те за да дойдат, трябва или да се увеличат осигуровките и данъчната тежест, или да се пусне нов дълг, или трябва да се пипне фискалния резерв, или както говорим в случая на Атака, може би това е възможно, ако се стигне до национализация, което граничи с научната фантастика“, коментира експертът.

 

От друга страна, запазването на 10 на сто данъчна ставка, за което настоява ГЕРБ, може да окаже трудности при преговорите ни с Брюксел и следователно за усвояването на европейските средства. „Рано или късно запазването на 10-процентния плосък данък за юридически лица ще претърпи удари отвън, тъй като такъв вид конкуренция не се нрави на някои други големи европейски страни“, обясни той.

 

Според Георгиев, ако сега се сфромира правителство, то ще има възможност да работи поне до зимата, за да постигне първите си резултати.