Световната банка (СБ) прогнозира, че глобалната икономика ще забави растежа си през 2011 година след по-стабилното нарастване при излизането от рецесията през 2010 година, предадоха световните агенции.

Главният икономист на СБ Джъстин Лин, цитиран от ДПА, заяви късно снощи при представянето на доклада във Вашингтон, че забавянето се очаква заради изтичането на срока на действие на държавните стимули, въведени през 2010 година за излизането от  дълбоката рецесия от 2008-09 година.

"Световната икономика навлезе в нова фаза на съживяване", каза Лин пред журналисти, събрали се в централата на СБ във Вашингтон. 

СБ очаква глобалният растеж да бъде средно 3,3 на сто през 2011 година и 3,6 на сто през 2012 година след 3,9 на сто през 2010 година, според предварителните данни.

Двигател на съживяването ще продължават да бъдат нововъзникващите пазарни икономики и бързо развиващите се страни, които според Лин са се върнали на равнището си на растеж преди финансовата криза от 2008 година. Развиващите се страни вероятно ще отчетат растеж от 6 процента тази година и 6,1 на сто през 2012 година в сравнение със 7 на сто през 2010 година.

Китайската икономика скочи с 10 на сто през 2010 година, а по-общо страните от азиатско-тихоокеанския район теглеха напред останалия свят с растеж 9,3 на сто. През 2011 година това темпо вероятно ще се забави до 8 процента.

Световната банка прогнозира, че по-богатите страни все още няма да могат да постигнат бърз растеж, който да бъде достатъчен, за да се намали безработицата, останала на високо равнище след излизането на богатия свят от рецесия миналата година.

Напредналите икономики ще отчетат растеж вероятно от 2,4 на сто през 2011 година след 2,8 на сто миналата година.

Световната банка изразява особено  безпокойство от поскъпването на суровините (за производството и на храни, и на промишлени стоки), което се дължи, според нейни експерти, на щедрата парична политика в развитите страни и на силното търсене в държавите с нововъзникващи пазарни икономики, отбелязва АФП.

"Въпреки че реалните цени на храните в повече развиващи се страни не са нараснали толкова, колкото измерваните в долари, те скочиха в някои бедни страни", подчертава Световната банка.

"Ако международните цени продължат да се повишават, то има опасност проблемите с покупателната способност и бедността да се изострят", предупреждават експертите на Световната банка.