Световната банка изпрати добра новина към хората в деня преди Великден, за да им даде още един повод за празнуване: Икономическата криза, която започна през 2008 г. е приключила в десетте най-големи икономики на ЕС.

"Две и половина години след като световната финансова криза избухна, икономическата активност в ЕС-10 се възстанови успоредно с ЕС-15”, посочва докладът, представен в Букурещ. Според експертите на банката се наблюдава устойчиво възстановяването на стоковите запаси през с втората половина на 2010 г., съпроводено с двуцифрена експанзия на индустрията, и съживяване на потреблението.

Все още обаче не можем да кажем, че сме се върнали там, където бяхме през 2008 година. Основната разлика е, че цената на риска е прехвърлена към националните баланси, под формата на огромни бюджетни дефицити и суверенен дълг.

Тази конюнктура ще има дългосрочни последствия за развитието на европейските икономики, като пътят към решаването на фискалните и дългови проблеми е дълъг.

Разбира се кризата оказа влияние върху всички страни от региона, които след нея се развиват с различни темпове.

Има победители и губещи. Но темповете на възстановяване в ЕС-10 ще се ускорят през 2011 г. и 2012 г., според доклада.

Освен това, интеграция на страните от Централна и Източна Европа е от голяма полза за Западна Европа, тъй като те предоставят динамични пазари, които подкрепят икономическия растеж на големите икономики.

От банката очакват стабилното развитие на Словакия и Полша да продължи, благодарение на малките дисбаланси преди кризата, силното интегриране в европейските мрежи за производство, успешното усвояване на средства от ЕС, а в случая на Полша и големия вътрешен пазар.

Икономиките на Естония, Литва, Латвия са движени от износа, докато вътрешното търсене продължава да се възстановява.

За Румъния и България, където кризата удари по-късно се очакват най-силни темпове на възстановяване през 2011 г.

Растежът в Словения, Чешката република и Унгария ще е по-умерен, отчасти, защото тези страни вече са се доближили до нивата на доходите в ЕС, се казва в доклада.

Въпреки това, перспективите за растеж са изложени на рискове, свързани с малките частни инвестиции, прекратяването на строителни проекти и значителните международни финансови ограничения.