Кризисната среща на върха на Европейския съюз приключи в малките часове на деня днес след продължили близо пет часа и половина дискусии, предаде ДПА.

Разногласията между Франция и Германия за издаването на еврооблигации, опасенията за евентуално излизане на Гърция от еврозоната и банковата криза в Испания доминираха дневния ред.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че европейските лидери са се съгласили да поощрят икономическия растеж чрез по-добро мобилизиране на европейската политика, увеличаване на инвестициите и създаване на повече работни места, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Балансирането на бюджетите и засилването на растежа не си противоречат. Те са две страни на една и съща монета", каза Ван Ромпой в края на срещата в Брюксел.

Той отбеляза, че пускането на еврооблигации е проект, който ще отнеме време. "Никой не иска незабавно въвеждане на облигациите. Това ще отнеме време. Това е крайният етап на един процес и ние трябва да помислим за последствията от него", каза Ван Ромпой, цитиран от ДПА. По думите му еврооблигациите са част от дългосрочен проект за задълбочаване на финансовия и икономически съюз.

Наблюдатели се надяваха на по-конкретни изявления, като се има предвид, че Гърция е на ръба да бъде изключена от еврозоната, отбелязва АП.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу отбеляза, че ЕС няма да изостави Гърция, ако Гърция не изостави ангажиментите си.

Френският президент Франсоа Оланд поиска перспективите за еврооблигации да бъдат вписани в документите на ЕС преди срещата на върха през юни като допълнителен етап на европейска интеграция, предаде Франс прес.

Оланд защити по-рано еврооблигациите и каза, че е нечестно спрямо Италия и Испания да плащат близо 6 процентна лихва по 10-годишните си облигации в момент, когато лихвите по 2-годишните германски облигации достигнаха ниското равнище от 0,07 процента. Германската канцлерка Ангела Меркел отхвърли идеята за пускане на еврооблигации. При пристигането си в Брюксел тя каза, че според нея те няма да допринесат за засилване на растежа.

Дипломати отбелязаха, че Меркел се е придържала към същата позиция по време на срещата. "Еврооблигациите са тема, която предизвиква разделение", каза цитиран от ДПА дипломат в кулоарите на неофициалната среща в Брюксел.